De fiscus in straf- en ontnemingszaken

Docenten

mr. M. (Merijn) van Leeuwen

Advocaat bij FT advocaten in Nijmegen en daarnaast annotator voor het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR) en lid van de Commissie van Beroep bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB)

Inhoud

Met de aandacht voor ondermijnende criminaliteit en het afpakken van wederrechtelijk verkregen voordeel komt tegenwoordig de Belastingdienst steeds vaker in beeld tijdens of na strafzaken. De regels ‘in fiscalibus’ zijn niet altijd even goed bekend bij strafrechtjuristen.

De fiscus in straf- en ontnemingszaken

Onderzochte personen kunnen behoorlijk klem komen te zitten tussen het zwijgrecht aan de ene kant en de inlichtingenplicht aan de andere. En hoe voer je doeltreffend verdediging als fiscale feiten en witwassen door elkaar gaan lopen?

Merijn van Leeuwen helpt u op weg met gedegen kennis en goede, praktische handvaten voor uw strafrechtpraktijk.

Er zal ook aandacht zijn voor de fiscale aspecten rondom ontnemingskwesties. Er blijkt veel meer om rekening mee te houden dan nu door de bank genomen gebeurt. Merijn zal ook bespreken waar je bij het onderhandelen over een schikking in een ontnemingszaak aan moet denken.

Een intensieve middag, maar u gaat naar huis met een hoop kennis en praktische tips over een steeds belangrijker onderdeel van de strafrechtpraktijk.”

Beoordelingen

Wat zeggen onze cursisten?

Ik heb veel kennis opgedaan bij de cursus DNA actualiteiten die nuttig is voor de dagelijkse praktijk. De opzet van de cursus was erg prettig. Er was veel ruimte voor het stellen van vragen aan de zeer deskundige docenten. Ik heb echt het gevoel dat ik door het volgen van de cursus als advocaat beter ben toegerust om de problemen het hoofd te bieden die aan de orde kunnen komen in zaken waar DNA bewijs een rol speelt.

  I.E. Leenhouwers
  I.E. Leenhouwers

  Jebbink Soeteman Advocaten

  Goede cursus. Een kijkje in de keuken bij het TMFI is leerzaam (en leuk!). Inhoudelijk sluit de cursus goed aan bij de actualiteiten op het gebied van DNA bewijs. Er is ruimte genoeg om relevante vragen te stellen aan diverse deskundigen en om nieuwe inzichten op te doen. Aanrader!

   L. Schyns
   L. Schyns

   Bien Schyns Advocaten

   De cursus DNA Actualiteiten was erg interessant. Het was kleinschalig, laagdrempelig en daardoor (extra) interactief. De rondleiding door TMFI bood een leuk inkijkje in een wereld die normaal minder makkelijk toegankelijk is. Kortom: een informatieve en goed verzorgde dag die voor herhaling vatbaar is.

    mr. L.I.M. Entjes
    mr. L.I.M. Entjes

    Beckers Smeets Entjes Advocaten

    Details

    Inschrijven

    Cursusaanbod

    Bekijk onze overige cursussen

    De nadruk ligt op de interne rechtspositie van de gedetineerden vanuit juridisch en criminologisch perspectief. Vanuit het eerste perspectief wordt nader ingegaan op onder meer plaatsing en overplaatsing, detentiefasering en het beklagrecht.
    Waar moet je op letten als strafrechtadvocaat? Hoe voer je een gedegen verweer tegen een goed onderbouwde vordering? En weet u waar u op moet letten als u namens een cliënt zo’n vordering opstelt?
    In het strafrecht wordt de invloed van het Europese strafrecht alsmaar groter. Als strafrechtprofessional moet je daarom up-to-date blijven om de juiste verweren te kunnen voeren, de juiste vragen te kunnen stellen en de beste oordelen te krijgen of geven.
    Al meer dan twee jaar is het voor de verdediging vechten tegen de bierkaai. Het OM wil geen stukken delen en de rechters schuiven maar mondjesmaat de goede kant op naar aanleiding van de stortvloed aan feiten die inmiddels bekend zijn geworden.
    Met de aandacht voor ondermijnende criminaliteit en het afpakken van wederrechtelijk verkregen voordeel komt tegenwoordig de Belastingdienst steeds vaker in beeld tijdens of na strafzaken.
    Objectieve beelden zijn goud waard. Radiologie en 3D visualisatie gaan daarom hand in hand en verdienen meer aandacht in strafzaken dan er nu aan wordt geschonken. Laat u bijscholen over (gemiste) kansen in de dagelijkse strafrechtpraktijk.