Cursus DNA op activiteitniveau

Docenten

Niche Juridische Opleidingen - Kokshoorn

dr. Bas Kokshoorn

• Principal Scientist bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
• Bijzonder lector Dynamiek van Forensische Sporen (Hogeschool van Amsterdam)
• Geregistreerd deskundige DNA op bron- en activiteitniveau (NRGD)

Niche Juridische Opleidingen - Bas Janssen

mr. Bas Janssen

• Strafrechtadvocaat (Zuketto Advocaten, Maastricht)
• Voormalig Forensisch Officier van Justitie (parket Limburg)
• CEO Niche Juridische Opleidingen

Inhoud

Natuurlijk weet elke strafrechtprofessional iets over DNA-onderzoek en het gebruik daarvan in strafzaken. Maar de techniek stond en staat niet stil. Uit nagenoeg niets, volgt tegenwoordig forensisch toch nog iets…

Contactsporen. Een begrip dat iedereen inmiddels kent. Maar hoe ontstaan die sporen? Is het wel een spoor van contact? Of kan zo’n spoor ook secundair zijn overgedragen? Of tertiair?  En wanneer is het daar dan terecht gekomen? Zat het DNA er misschien al voor het misdrijf?

Niche Juridische Opleidingen - DNA op activiteitenniveau sporen

Lastige vragen die in de rechtspraktijk (te) weinig worden gesteld, terwijl de antwoorden op die vragen in veel gevallen belangrijk zijn. In de praktijk zien we officieren en rechters die te makkelijk van bronniveau naar activiteitniveau redeneren, en advocaten die soms wel heel creatief proberen een alternatief scenario te schetsen… 

Het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de dynamiek van biologische sporen vergroot ons begrip over wat sporen ons kunnen vertellen over welke handelingen daaraan ten grondslag liggen. ’Dit vakgebied is al onmisbaar in het strafrecht en de rol die het speelt kan en moet alleen maar verder groeien. De deskundige neemt u mee door techniek en – met name – wetenschap en zijn visie op het belang van zijn vakgebied voor het strafrecht. Hij geeft u de handvaten om uw werk nog beter te doen.

Beoordelingen

Wat zeggen onze cursisten?

Een interessante cursus die bruikbaar is in de praktijk van de strafrechtadvocaat. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden soms (zeer) technische aspecten meer inzichtelijk, met name op het gebied van hypothesen formuleren. De cursus is informeel en kleinschalig waardoor er sneller input komt vanuit de cursist, alles mag en niks moet.

  mr. Y. Quint
  mr. Y. Quint

  Van Zon Quint advocaten

  Op een maandagochtend vroeg afgereisd voor een cursus aan het strand. Geen verkeerd begin van de week. Het bleek een heerlijke dag. De cursus was praktisch ingestoken, bruikbaar voor de advocatenpraktijk, leerzaam en aangenaam gepresenteerd. Door voldoende onderbrekingen bleef het mogelijk de gehele dag scherp te blijven volgen om af te sluiten in het zonnetje met een BBQ. Goed verzorgd en ontzettend gezellig. De locatie was verzorgd, goed te bereizen en bood heerlijk uitzicht op zee. Veel dank.

   mr. G.W.L.A.M. Koppen
   mr. G.W.L.A.M. Koppen

   Koppen Lut Advocaten

   Details

   Inschrijven

   Cursusaanbod

   Bekijk onze overige cursussen

   De nadruk ligt op de interne rechtspositie van de gedetineerden vanuit juridisch en criminologisch perspectief. Vanuit het eerste perspectief wordt nader ingegaan op onder meer plaatsing en overplaatsing, detentiefasering en het beklagrecht.
   Waar moet je op letten als strafrechtadvocaat? Hoe voer je een gedegen verweer tegen een goed onderbouwde vordering? En weet u waar u op moet letten als u namens een cliënt zo’n vordering opstelt?
   In het strafrecht wordt de invloed van het Europese strafrecht alsmaar groter. Als strafrechtprofessional moet je daarom up-to-date blijven om de juiste verweren te kunnen voeren, de juiste vragen te kunnen stellen en de beste oordelen te krijgen of geven.
   Al meer dan twee jaar is het voor de verdediging vechten tegen de bierkaai. Het OM wil geen stukken delen en de rechters schuiven maar mondjesmaat de goede kant op naar aanleiding van de stortvloed aan feiten die inmiddels bekend zijn geworden.
   Met de aandacht voor ondermijnende criminaliteit en het afpakken van wederrechtelijk verkregen voordeel komt tegenwoordig de Belastingdienst steeds vaker in beeld tijdens of na strafzaken.
   Objectieve beelden zijn goud waard. Radiologie en 3D visualisatie gaan daarom hand in hand en verdienen meer aandacht in strafzaken dan er nu aan wordt geschonken. Laat u bijscholen over (gemiste) kansen in de dagelijkse strafrechtpraktijk.