Cursus DNA op activiteitniveau

Docenten

Niche Juridische Opleidingen - Kokshoorn

dr. Bas Kokshoorn

• Principal Scientist bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
• Bijzonder lector Dynamiek van Forensische Sporen (Hogeschool van Amsterdam)
• Geregistreerd deskundige DNA op bron- en activiteitniveau (NRGD)

Niche Juridische Opleidingen - Bas Janssen

mr. Bas Janssen

• Strafrechtadvocaat (Bas Janssen Advocatuur)
• Voormalig Forensisch Officier van Justitie (parket Limburg)
• CEO Niche Juridische Opleidingen

Inhoud

Natuurlijk weet elke strafrechtprofessional iets over DNA-onderzoek en het gebruik daarvan in strafzaken. Maar de techniek stond en staat niet stil. Uit nagenoeg niets, volgt tegenwoordig forensisch toch nog iets…

Contactsporen. Een begrip dat iedereen inmiddels kent. Maar hoe ontstaan die sporen? Is het wel een spoor van contact? Of kan zo’n spoor ook secundair zijn overgedragen? Of tertiair?  En wanneer is het daar dan terecht gekomen? Zat het DNA er misschien al voor het misdrijf?

Niche Juridische Opleidingen - DNA op activiteitenniveau sporen

Lastige vragen die in de rechtspraktijk (te) weinig worden gesteld, terwijl de antwoorden op die vragen in veel gevallen belangrijk zijn. In de praktijk zien we officieren en rechters die te makkelijk van bronniveau naar activiteitniveau redeneren, en advocaten die soms wel heel creatief proberen een alternatief scenario te schetsen… 

Het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de dynamiek van biologische sporen vergroot ons begrip over wat sporen ons kunnen vertellen over welke handelingen daaraan ten grondslag liggen. ’Dit vakgebied is al onmisbaar in het strafrecht en de rol die het speelt kan en moet alleen maar verder groeien. De deskundige neemt u mee door techniek en – met name – wetenschap en zijn visie op het belang van zijn vakgebied voor het strafrecht. Hij geeft u de handvaten om uw werk nog beter te doen.

Beoordelingen

Wat zeggen onze cursisten?

Een interessante cursus die bruikbaar is in de praktijk van de strafrechtadvocaat. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden soms (zeer) technische aspecten meer inzichtelijk, met name op het gebied van hypothesen formuleren. De cursus is informeel en kleinschalig waardoor er sneller input komt vanuit de cursist, alles mag en niks moet.

  mr. Y. Quint
  mr. Y. Quint

  Van Zon Quint advocaten

  Op een maandagochtend vroeg afgereisd voor een cursus aan het strand. Geen verkeerd begin van de week. Het bleek een heerlijke dag. De cursus was praktisch ingestoken, bruikbaar voor de advocatenpraktijk, leerzaam en aangenaam gepresenteerd. Door voldoende onderbrekingen bleef het mogelijk de gehele dag scherp te blijven volgen om af te sluiten in het zonnetje met een BBQ. Goed verzorgd en ontzettend gezellig. De locatie was verzorgd, goed te bereizen en bood heerlijk uitzicht op zee. Veel dank.

   mr. G.W.L.A.M. Koppen
   mr. G.W.L.A.M. Koppen

   Koppen Lut Advocaten

   Details

   Inschrijven

   Cursusaanbod

   Bekijk onze overige cursussen

   Hoe vormen professionals in het strafrecht een oordeel en wat kunt u in uw dagelijkse praktijk doen om daarop invloed te hebben? Na deze cursus heeft u de handvaten.
   Contactsporen vindt men nu bijna altijd en overal. Maar wat zegt al dat celmateriaal nog over het strafbare feit of de dader? Vragen die steeds belangrijker worden en nog te weinig worden gesteld… na deze cursus stelt u ze wel.