Cursus DNA actualiteiten

Docenten

Niche Juridische Opleidingen - Jos

Deskundige dr. P.J. Herbergs

Wetenschappelijk directeur / Forensisch DNA-deskundige (TMFI)
Geregistreerd deskundige DNA op bronniveau (NRGD

Niche Juridische Opleidingen - Bart

Deskundige drs. B.J. Blankers LLB

Senior forensisch DNA-deskundige (TMFI)
Geregistreerd deskundige DNA op bron- en activiteitenniveau (NRGD)

Inhoud

DNA-onderzoek is niet meer weg te denken uit ons strafrecht. Maar de techniek staat niet stil. Het blijft belangrijk om uw kennis op peil te houden. Wat is er vandaag de dag technisch allemaal mogelijk? Wat betekenen de conclusies in rapporten (en wat juist niet)?

TMFI - Niche Juridische Opleidingen

U krijgt uitleg van twee ervaren deskundigen. De deskundigen leggen uit hoe zij hun werk verrichten, van laboratorium tot het uiteindelijke rapport. Er zal ook worden stilgestaan bij recente ontwikkelingen binnen het domein van forensische laboratoria in Nederland en de (on)mogelijkheden daarvan voor de advocatuur.

Tijdens de cursus komen ook de actualiteiten uit vonnissen en arresten van strafzaken aan bod, waarin DNA een belangrijke rol speelde.

De deskundigen zullen onder meer ingaan op ontwikkelingen in de onderzoekstechniek en de (mogelijke) gevolgen daarvan voor de strafrechtpraktijk. Massive Parrallel Sequencing (MPS) bijvoorbeeld. Jos Herbergs legt ook uit waar zij als deskundigen tegen aanlopen in de praktijk. Daar kunt u als strafrecht professional uw voordeel mee doen.

Bart Blankers neemt u ’s middags mee door enkele belangrijke aspecten van DNA op activiteitenniveau, een aandachtsgebied dat steeds belangrijker wordt.

Een mooie mix tussen de juridische kost, de techniek en de deskundigenpraktijk.

Een vol maar interessant dagprogramma waarin u leert onder deskundige begeleiding.

Zoals bij elke cursus van Niche Juridische Opleidingen krijgt u vooraf de gelegenheid input voor de cursus te leveren met vragen die u op voorhand heeft, al dan niet op basis van voorbeelden uit de eigen praktijk

Beoordelingen

Wat zeggen onze cursisten?

Ik heb veel kennis opgedaan bij de cursus DNA actualiteiten die nuttig is voor de dagelijkse praktijk. De opzet van de cursus was erg prettig. Er was veel ruimte voor het stellen van vragen aan de zeer deskundige docenten. Ik heb echt het gevoel dat ik door het volgen van de cursus als advocaat beter ben toegerust om de problemen het hoofd te bieden die aan de orde kunnen komen in zaken waar DNA bewijs een rol speelt.

  I.E. Leenhouwers
  I.E. Leenhouwers

  Jebbink Soeteman Advocaten

  Goede cursus. Een kijkje in de keuken bij het TMFI is leerzaam (en leuk!). Inhoudelijk sluit de cursus goed aan bij de actualiteiten op het gebied van DNA bewijs. Er is ruimte genoeg om relevante vragen te stellen aan diverse deskundigen en om nieuwe inzichten op te doen. Aanrader!

   L. Schyns
   L. Schyns

   Bien Schyns Advocaten

   De cursus DNA Actualiteiten was erg interessant. Het was kleinschalig, laagdrempelig en daardoor (extra) interactief. De rondleiding door TMFI bood een leuk inkijkje in een wereld die normaal minder makkelijk toegankelijk is. Kortom: een informatieve en goed verzorgde dag die voor herhaling vatbaar is.

    mr. L.I.M. Entjes
    mr. L.I.M. Entjes

    Beckers Smeets Entjes Advocaten

    Details

    Inschrijven

    Cursusaanbod

    Bekijk onze overige cursussen

    De nadruk ligt op de interne rechtspositie van de gedetineerden vanuit juridisch en criminologisch perspectief. Vanuit het eerste perspectief wordt nader ingegaan op onder meer plaatsing en overplaatsing, detentiefasering en het beklagrecht.
    Waar moet je op letten als strafrechtadvocaat? Hoe voer je een gedegen verweer tegen een goed onderbouwde vordering? En weet u waar u op moet letten als u namens een cliënt zo’n vordering opstelt?
    In het strafrecht wordt de invloed van het Europese strafrecht alsmaar groter. Als strafrechtprofessional moet je daarom up-to-date blijven om de juiste verweren te kunnen voeren, de juiste vragen te kunnen stellen en de beste oordelen te krijgen of geven.
    Al meer dan twee jaar is het voor de verdediging vechten tegen de bierkaai. Het OM wil geen stukken delen en de rechters schuiven maar mondjesmaat de goede kant op naar aanleiding van de stortvloed aan feiten die inmiddels bekend zijn geworden.
    Met de aandacht voor ondermijnende criminaliteit en het afpakken van wederrechtelijk verkregen voordeel komt tegenwoordig de Belastingdienst steeds vaker in beeld tijdens of na strafzaken.
    Objectieve beelden zijn goud waard. Radiologie en 3D visualisatie gaan daarom hand in hand en verdienen meer aandacht in strafzaken dan er nu aan wordt geschonken. Laat u bijscholen over (gemiste) kansen in de dagelijkse strafrechtpraktijk.